h1

Mellan hägg och syren

juni 9, 2012

Häromdagen lyssnade på hur en svensk försökte förklara uttrycket mellan hägg och syren för en person från Australien. Det blev mycket ordrika förklaringar. Historien om skomakaren med skylten på dörren om semesterstängt mellan hägg och syren berättades på hackig engelska för den oförstående gästen. Han log förvirrat,  nickade och förstod naturligtvis ingenting.

Hägg och syren är en tidsperiod att uppleva, inte något att förklara.

När jag upplever den beska doften av blommande hägg dröjer det bara någon dag innan syrendoftens ljuva sötma dyker upp. Då framkallas barndomsminnen hos mig. Jag förflyttas till syrenhäcken och syrenbersån mot skogsranden och dungen av vita- och blåblommande buskar vid husets södervägg; till lek, skratt och sorglöst barnaspring

I år har grönskan och vårblomningen tagit tid på sig. Svala dagar och kalla nätter har gett oss en lång vårtid. Trots detta har jag känslan av att allt går mig förbi. Villkoren är alltid desamma, att allt sker på en endaste gång i ett flyende nu. Det finns inget: det ena efter det andra i lagom portioner, även om jag vill, vill, VILL att det ska vara så. Jag vill hinna med. Min strupe ropar ut i naturens kraftfulla explosion: ”Vänta på mig!”

Jag känner mig oförmögen att ta in vårens obeskrivliga livskraft. Men jag är inbjuden att vila i den, förundras och öppna mina sinnen. Kanske det är ett träningspass så gott som något annat.

Läkande vila i försommaren önskar jag dig!

Astrid

Annons

2 kommentarer

  1. Alla tider på året har sin tjusning men jag undrar om inte just denna är nr 1…..oftast går de ju så fort att man inte hinner med men i år har jag NJUTIT i fulla darag…och gör de än…KRAM och njut av livet medan vi har de // Måd


    • Tack Måd!
      Roligt att du hänger på med glada tillrop. Vi behöver påminnas om livets storhet, så vi inte går vilse i rutinträsket. Varje dag är naturen och även vi själva förvandlade i någon form. . . medan vi har Livet!
      AstridKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: