h1

Julmarknad

december 19, 2016

Vi besöker julmarknaden i Sveriges äldsta stad. Jag är i sällskap med ett gudbarn och hennes fästman. På vägen repeterar vi Sigtunas historia som är imponerande, bl a var staden säte för Sveriges förste kung.

Gatorna är glashala och trängseln tidvis besvärande tät. Husen står stadigt på sina fina gamla stengrunder och är så låga så den blå himlen är synlig överallt, trots de trånga gränderna. De vilt dekorerade stånden lockar med hemkokt knäck, glögg, rejäla ylleplagg, fisk, vilt och julfigurer av alla möjliga slag. Jag köper vakuum-packad rökt röding för nyårskvällens supé. Vännerna hittar innehåll för de sista julpaketen. Vi tar en gränd ner mot sjön och beundrar den dramatiska solnedgången innan vi värmer oss med en god tomatsoppa på en servering.

Hemvägen blir längre än planerad, då vi inser att vi felaktigt sitter på en buss till Arlanda. Vi väljer att njuta av den kittlande reslusten en stund och tar en paus med efterrätt där, innan vi kommer överens om hur vi ska ta oss tillbaka.

Väl hemma påminns jag om att trygga flerhundraåriga städer med julmarknadstraditioner är vardag för få i världen, då en kollega ringer och påminner om ett möte kring en upptrappad politisk situation i ett vän-land . Jag beslutar mig för att delta i det mötet och avbokar en planerad middag.

Värmen i trygga gemenskaper rustar oss för de mer främmande och skrämmande där vi behöver vara tillsammans.

Goda möten önskar jag dig!

Astrid

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: