h1

Vardag i förvirring

november 1, 2015

Ett par vita stenar ligger på fönsterbrädan i köket. De hamnar där i alla hast, när jag packar upp småsakerna från botten av min resväska.

Stenarna har jag plockat med mig på den plats där 4 miljoner slavar skeppades ut på Afrikas västkust. Vi har besökt det museum i där slavhandelns “affärstriangel” visas på en skärmutställning. När vi promenerar till, det av amerikaner, resta monumentet,  tystnar vår grupps livliga pratande. Alla tar vördnadsfullt in platsen, var och en för sig. Inte mycket finns att säga.

Tegelstenstornet som utgjort monumentet har rasat till en liten hög. Säkert har de brända stenarna kommit till annan användning, kanske till byggnationer av hus och murar, för att fylla upp gropar i marken eller som tillhyggen i barns och vuxnas händer…

Terminen är i sitt fulla arbetsläge; kallelser ramlar in till frukostseminarier, årsmöten och arbetsgrupper. Bokmässan är över och Nobelpristagarna har utsetts efter alla vadslagningar i expertkretsarna.

Mitt i allt detta vanliga, sker en gigantisk människo-omflyttning på oroväckande nära håll. Jag står handfallen och folk strömmar fram, tränger sig på, in i vår svenska vardagsgrå höstskymning.

Mina värderingsgrunder håller inte. De behöver byggas om. Jag är vilsen och velig, har inga svar på de situationer jag står inför och de diskussioner och samtal jag hamnar i. Jag klamrar mig fast i min lilla värld där basen faktiskt obönhörligt ger vika.

Vi har också tvingats avblåsa en gruppresa till Afrika, på grund av politisk oro i landet.

Stenarna på fönsterbrädan får ligga kvar ett tag.

Med eftertänksamhet och värmande tankar

Astrid

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: