h1

Hektiska dagar i juni

juli 2, 2015

Besök från Afrika är inbokat. Maman Julienne ska besöka Sverige för första gången. Hon känner många svenskar, då hon utbildats av svenska missionärer. Själv är hon en skarp pedagog och har en egen skola i Pointe Noire i Republiken Kongo. Dessutom ansvarar hon för en spar- och kreditkassa, typ minibank för kvinnor.

Jag hade avsatt tid för henne, men hon fick vänta och vänta på sitt visum, som blev en krånglig process. Hon dimper ner här när jag har annat programmerat. Ni vet hur det är. Biljetter är köpta i förväg. Arrangemang är iordningställda med vänner och släktingar som i sin tur också bokat biljetter, tagit ut semesterdagar, ordnat hundvakt, barnpassning, etc.

Glädjen att möta Maman Julienne vid flyget grumlas av haltande, aviga tankar om hur jag ska ordna besöket på bästa sätt. I mitt huvud är tankebanorna en trasselsudd. Min förträffliga resekollega, Britta, kommer till min räddning – igen. Hon tar med damen på tåget hem och vår gäst får delta i vanligt familjeliv i en småstad. Så vanligt blir det kanske ändå inte. Vänner som känt Maman Julienne i Afrika kör miltals för att få träffa henne och det pratas minnen som sällan fått vädras.

Prinsbröllopet på TV blir en stark Sverige-upplevelse för Maman Julienne. Dagen efter fotograferar jag henne framför blomsterarrangemangen som finns kvar vid slottet. Vi går runt i Gamla Stan och hon kan beblanda sig med en militärorkester i de trånga gränderna. Hon njuter och vill bli fotograferad igen.

Vi gör allt enkelt och okomplicerat, vilket blir ett charmigt måste, när planeringen faller. Ett par turistande Stockholmsdagar skapar vi tillsammans under prat och diskussioner. Vi hinner sitta en stund i Riksdagen, vilket är intressant, då hon själv suttit i landets regering under en period. Dagen efter hennes avfärd, drar andra turister, vänners vänner, in hos mig och improvisationen fortsätter.

Ikväll ska jag sitta en stund på en av stadens stränder och lyssna till musik tillsammans med vänner, nu när sommaren äntligen är här. I morgon tidigt hämtar en taxi för färd till flyget och till Schweiz.

Önskar dig livfull vila och många varma skratt.

Astrid

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: