h1

Med Edith i Paris.

oktober 9, 2013

Den första ljumma morgonen, en söndag, tog vi en promenad längs Seines norra strand från Gare de Lyon mot l’Île de la Cité. Vi blev förvånade över den långa ringlande kön vid porten in till Notre Dame. Turistkön, kön för oss, var betydligt längre än kyrkbesökarnas kö. Vi, turister, kanaliserades i en avskärmad gång runt den enorma katedralen, medan mässbesökarna var placerade i centrum. Vid sidan av koret kunde vi stå och bli stilla en stund. Där hade vi logeplats, jämfört med församlingen som satt betydligt längre från kyrkans kor.

Väl ute i solen igen tog vi en guidad båttur på Seine. Den söndagsklädde unge guiden i svart kostym med moderiktig halsduk, berättade om byggnadernas och broarnas byggår och historik och vi stirrade till höger och till vänster, ”à droite et à gauche”. Det kändes nyttigt med den här överblicken av staden och temperaturen gjorde sightseeingen riktigt behaglig.

Under promenaden till fots därefter passerade vi Louvren med glasprismat på gården, en Bondens söndagsmarknad med allt mellan färstkpotatis, örter, järnsmide och  äppelbullar, pinfärskt bakade på plats. Vi fortsatte genom Jardin des Tuileries, längs Champs Èlysées ända bort till Triumfbågen och där steppade vi steg för steg ända upp på ”taket”. Utsikten över de alléprydda avenyerna som stålar ut från ”stjärnplatsen” var värd ansträngningen.

Nästa dag tog vi Métron till Sacré Coeur och Montmartre, där vi satt modell under paraply i duggregnet och fick ett porträtt målat.  Eiffeltornet är ett måste och det är oerhört imponerande. Först sista dagen, i Village Bercy, fick vi lite shopping gjord. De stora affärerna vid Place de l’Italie blev oss övermäktiga.

Tack för ditt trevliga sällskap, gudbarnet Edith! 

Trevliga höstdagar till er alla,

Astrid

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: