h1

Tillbaka från Afrika

mars 4, 2012

4 mars 2012

Jag har under tre veckor befunnit mig bortom ekvatorn under södra korset där stjärnhimlen är upp och ner vänd och månskäran visar andra kanten och ser avig ut.

 Här är en anteckning.

”Det är sen eftermiddag och jag sitter utanför mitt rum i Pointe Noire, hamnstad i Republiken Kongo. En skön vind drar och får de skira bladen i Akacian av jätteformat att flaxa och röra sig. Även  de stora palm-kronorna ute vid gatan gungar behagfullt.

Värmen från dagen avtar och lämnar kvar en stillhet, nästan en tystnad bortom trafikbuller och människobrus. Den tränger in i mig som en eftertänksam och  god vila.

Mina dagar här är fyllda av ovisshet och programansvar för en lite grupp på studieresa. Min kollega handlar just nu enkel mat för morgondagens heldagsutflykt. Skinka i konserv hittar hon hos indiern på hörnet och bröd hos bröddamen ute vid gatan. Avokado, mango, ananas och papaya, allt i jätteformat, hittar hon på marknaden. Vi ska bada och äta pic-nic-lunch vid havet, besöka en lokal marknadsplats för palmvin och få en guidad visning i ett enkelt kungapalats som nu är kulturmuseum.

Idag köpte vi tyger på den enorma, stökiga och färggranna marknaden och gick till en skräddare för att få kläder uppsydda. Vi besökte också en kvinnobank som sköts av frivilliga krafter och har innevånarnas fulla förtroende.”

Upplevelserna är mustiga och obeskrivbara. Insikterna är omöjliga att sortera. Vi rubbas på djupet i våra föreställningar. De tillrättalagda bitarna i vårt redan färdiglagda pussel av världen bryts upp. Kanske vi, efter  hemkomsten, aldrig mer får bitarna på plats.

Och det är gott så.

ast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: